Motorik træning med videoer
Se materialet her • Vejledning
  Vi vil med dette materiale være med til at opfordre og motivere alle lærere til at tage mere fat i den grundlæggende træning, og dermed på sigt udvikle børn og unge med en god basis for at videreudvikle sig, både fagligt og kropsmæssigt.

  Børn er i en kontinuerlig udvikling, og alle gennemgår de samme udviklingsperioder, men tidspunktet og varigheden af disse perioder varierer meget fra individ til individ.

  Fælles mål Med udgangspunkt i slutmål og trinmål i folkeskolen, kan motorikken indtænkes. Der er fokus på krydsbevægelser, kropsspænding, balance mm. Derfor kan I med motorikken træne eleverne efter de fælles mål på en ny og inspirerende måde, der også giver et redskab til at kontrollere fremgang hos den enkelte elev.

  Motorisk udvikling Motorik er ensbetydende med vores bevægelsesfærdigheder. Det er et fællesnavn for det, der har med kroppens bevægelse at gøre. Der er flere ting, der spiller ind, når man taler om motorisk udvikling både fysisk og psykisk. Noget af det væsentlige og det man kan træne er balance, koordination og muskelstyrke.

  Balance En god balanceevne er en forudsætning for at udvikle sig inden for de fleste idrætsgrene. Selv så forskellige idrætsgrene som gymnastik og vægtløftning stiller store krav til balancen, men dog på vidt forskellige måder. Balancen kan trænes. Alene det at dyrke idræt og træne kroppen er en træning af balancen og koordinationen.

  Koordination Koordination er evnen til at udføre hensigtsmæssige bevægelser. En øget koordinationsevne giver et større bevægelsesmønster og dermed mulighed for at bevæge sig mere avanceret. I al idræt er der hindringer, der tvinger udøveren til at forandre bevægelser meget hurtigt. Man skal hele tiden omstille sig fra en nøjagtig koordineret handling til en anden. Derfor er det væsentligt, at man udvikler de koordinationsmæssige færdigheder maksimalt.

  Muskelstyrke Muskelstyrken øges med alderen. Der ses en øget styrke hos de børn, der styrketræner. Undersøgelser har ligeledes vist at styrketræning med lav og moderat intensitet, fx med egen vægt har god effekt allerede i før-puberteten og er gavnlig på dette alderstrin.

  God fornøjelse, og lærerne må selvfølgelig også være med

  Motorikken i skoler og SFO'er


  Kriterier

  Dette materiale henvender sig til børn fra 0. – 6. klasse. Der er udarbejdet et hæfte for hvert klassetrin. Øvelserne stiger i sværhedsgrad i takt med barnets alder, hvilket vi håber er med til at vedligeholde udfordringen i øvelserne, så børnene stadig vil finde det interessant at blive ved med at vedligeholde træningen.

  I skemaet ses antal rigtige øvelser barnet skal have for at opnå et bestemt diplom.

  Klassetrin Bronze Sølv Guld Diamant
  0. Klasse 1-6 rigtige 7-10 rigtige 11-14 rigtige 15 rigtige
  1. Klasse 1-7 rigtige 8-11 rigtige 12-15 rigtige 16 rigtige
  2. Klasse 1-7 rigtige 8-11 rigtige 12-15 rigtige 16 rigtige
  3. - 4. Klasse 1-7 rigtige 8-11 rigtige 12-15 rigtige 16 rigtige
  5. - 6. Klasse 1-5 rigtige 6-8 rigtige 9-11 rigtige 12 rigtige

  Ideen er, at børnene skal introduceres for øvelserne, så de har tid og mulighed for at træne i en længere periode. Læreren behøver nødvendigvis ikke afsætte tid i undervisningen, men mange af øvelserne vil være hensigtsmæssige at benytte sig af i opvarmningen, eller hvis eleverne trænger til at røre sig efter stillesiddende aktiviteter.

  Selvom børnene allerede kan udføre nogle af øvelserne, er det vigtigt stadig at træne dem, da det giver dem en grundlæggende træning, som både vil være skadesforebyggende samt give dem en bedre baggrund i de resterende øvelser. Samtidig vil de altid opnå en gevinst ved at udføre styrkeøvelserne.

  Du finder alle øvelserne her:

  http://kfumid.dk/kfum-aktiviteter/motorikken/skoler/motorikken-i-skoler-og-sfoer

  http://www.youtube.com/watch?v=WbDHvvCAWng

  http://www.youtube.com/watch?v=cSP3Dp12EDc&tracker=False&NR=1

  Videoer af motorik øvelser


     Øvelser for 0. klasse

     

  Øvelse 1 Øvelse 2 Øvelse 3 Øvelse 4
  Øvelse 5 Øvelse 6 Øvelse 7 Øvelse 8
  Øvelse 9 Øvelse 10 Øvelse 11 Øvelse 12
  Øvelse 13 Øvelse 14 Øvelse 15

  Læs mere på KFUM´s hjemmeside: http://kfumid.dk/

 • 434 Antal bruger downloads

 • Download

 • Scroll to Top